Fokuserat Ultraljud (FUS)
Fokuserat ultraljud (FUS) är en minimalt invasiv behandling för patienter med tremor (skakningar) som Essentiell Tremor och Parkinsons sjukdom. Skakningarna vid dessa tillstånd kommer från ett litet område centralt i hjärnan, och detta är detta område som vi behandlar med ljudvågor.
Det är en teknik som inte kräver öppen kirurgi och därför är mer skonsam. Andra fördelar inkluderar:
- I princip ingen risk för infektioner och blödningar och liknande då ingreppet inte kräver att man öppnar hud eller skallben
- Behandlingen utförs utan sövning vilket gör den mer skonsam
- Det är en snabb behandling med kort vårdtid
- De flesta patienter upplever en omedelbar och omfattande minskning av skakningar.
Hur går FUS behandlingen till?
Patientens huvud rakas före behandlingen och en ram sätts fast runt huvudet. Därefter klistras en ”mössa” på huvudet där kallt vatten kommer att cirkulera under behandlingen för att kyla huden.
Patienten placeras därefter i en hjälmliknande kupa i magnetkameran och själva behandlingen inleds, vilket tar ett par timar.
Patienten kommer att vara vaken och kunna kommunicera med vårt medicinska team under hela behandlingen. Vi kommer att vistas växelvis i behandlingsrummet och i ett rum bredvid MR-kameran där vi planerar och genomför behandlingen från en dator. En MR-undersökning av patientens hjärna görs för att exakt lokalisera behandlingsområdet och sedan ges initialt små doser ultraljud för att bekräfta målet. Vi kommer då att säkerställa att effekten på skakningarna är god och att inga biverkningar ses. När vi är säkra på att vi hittat rätt plats i hjärnan ökas ultraljudseffekten för att ge en bestående effekt i hjärnan.
Under behandlingen kommer en läkare att ställa frågor till patienten och be patienten utföra uppgifter som att röra handen, hålla föremål eller skriva. Detta hjälper det medicinska teamet att bedöma om patientens skakningar avtar. Behandlingen är normalt sett smärtfri men vissa personer kan uppleva mild huvudvärk, yrsel eller illamående. Dessa förnimmelser försvinner vanligtvis kort efter behandlingen.
När FUS behandlingen är avslutad åker patienten tillbaka till avdelningen och återvänder hem efterföljande dag.
Vad används FUS för?
FUS erbjuds till personer med essentiell tremor eller tremordominant Parkinsons sjukdom, där medicinsk behandling ej haft tillräcklig effekt.
Hur fungerar FUS?
Vid behandling med fokuserat ultraljud (FUS) fokuseras högintensiva ljudvågor mot det område i hjärnan som orsakar skakningarna.
Ljudvågorna skickas ut från flera olika källor runt huvudet och passerar genom hud, skallben och hjärna tills de möts i en liten punkt i hjärnan. På samma sätt som ett förstoringsglas kan fokusera solljus för att bränna ett hål i papper, ger FUS upphov till en värmeökning i denna punkt som inaktiverar de nervceller som orsakar skakningarna.
Återhämtningstiden för patienten är kort och behandlingen kan avsevärt minska skakningarna, vilket förbättrar förmågan att utföra dagliga aktiviteter som att äta, dricka och skriva.
Hur effektiv är FUS behandlingen?
Man kan aldrig garantera att behandlingen fungerar som önskvärt. Hos de flesta patienter är effekten god direkt efter behandlingen, men hos enstaka kan symtomen återkomma med tiden. Ungefär tre av fyra patienter förväntas ha en god och bestående effekt.
Risker med FUS
Allvarliga eller bestående komplikationer och biverkningar är ovanliga. Däremot är det vanligt att patienterna känner av den svullnad som bildas runt det behandlade området och som försvinner inom dagar till veckor. Dessa övergående symtom kan omfatta:
- Lätt muskelsvaghet
- Ostadig balans och påverkan på gången
- Domningar eller stickningar i fingrar
- eller någon annanstans i kroppen
Vad händer efter FUS behandlingen?
Eventuella biverkningar av behandlingen är vanligtvis snabbt övergående och de flesta patienter kan återgå till arbete och normala aktiviteter inom några dagar.
Så får du en remiss för FUS
Vi tar emot patienter från hela Sverige för behandling av tremor med FUS.
Kontakta din läkare och förklara att du önskar en specialistvårdsremiss till Neurologiska kliniken vid Norrlands Universitetssjukhus för bedömning och eventuell behandling med FUS.
Det är bäst om denna remiss kan utfärdas av en neurolog som arbetar i ett rörelsestörningsteam, som huvudsakligen finns vid landets universitetssjukhus.
Om din läkare inte arbetar i ett av dessa team, kommer denne således att först remittera dig till ett sådant team.
Rörelsestörningsteamet kommer sedan att bedöma om du kan remitteras vidare till oss.
Vi kommer att be att vissa utredningar görs på hemorten, om de inte redan är utförda.
Om inga uppenbara hinder föreligger så går vi därefter vidare med ett telemedicinskt mottagningsbesök över Internet.
Om vi beslutar att gå vidare så kallas du därefter till Umeå. Ibland är det nödvändigt med ett extra besök i Umeå för en mer omfattande utredning, men annars sker detta i samband med planerad behandling. Du blir därvid inlagd under tre dagar. Första dagen görs olika bedömningar för att säkerställa att du är en god kandidat för FUS. Andra dagen utförs proceduren, och tredje dagen återvänder du hem.
Frequently Asked Questions om fokuserat ultraljud (FUS)
Kan jag behandlas vid något annat sjukhus än i Umeå?
Nej, FUS finns endast i Umeå
Kan jag få behandling med FUS även om jag bor i en annan del av landet?
Ja, vi tar i Umeå emot patienter från hela landet. Tala med din behandlande läkare och be om en remiss.
Kan jag be min distriktsläkare om en remiss?
Det är bäst om din distriktsläkare remitterar dig till ett rörelsestörningsteam vid något av landets universitetssjukhus, som sedan kan remittera vidare till oss om lämpligt. Detta blir i slutänden både bäst och snabbast.
Vad skall remissen innehålla?
Du kan gärna skriva ut och ta med dig detta dokument när du träffar din läkare. Den innehåller all information om de uppgifter vi behöver.
Hur lång väntetid har ni?
Vi har just startat med denna behandling och kan därför ej ännu svara på denna fråga
Måste jag komma till Umeå för en bedömning före behandlingen?
Nej. De flesta patienter kommer att bedömas utifrån remissen och en telemedicinsk bedömning över Internet. Om allt ser bra ut kommer du för en bedömning i Umeå i samband med behandlingen. Om det är uppenbart att detta ej är en lämplig behandling för dig, så behöver du naturligtvis ej heller komma till Umeå. I osäkra fall kan det dock krävas att du kommer för en första bedömning här så att vi i lugn och ro får titta på dig.
Hur länge måste jag stanna på sjukhuset?
När vi nu startar upp denna behandling kommer de första patienterna att tillbringa 2 nätter på sjukhuset, men patienter som kommer senare kommer sannolikt inte att ligga på sjukhuset utan på vårt patienthotell.
Får jag ta med mig en medföljare?
Detta beslutas av ditt hemsjukhus, men vi rekommenderar att man har en medföljare med sig. Det är inte ovanligt att man kan vara lite ostadig direkt efter behandlingen och särksilt om man är äldre kan det vara av värde att ha ett extra stöd vid behov.
Hur stor är risken för biverkningar?
De flesta patienter känner av svullnaden som bildas efter behandlingen, ffa i form av lätt påverkan på gång/balans, men sådana biverkningar försvinner hos de allra flesta efter dagar eller veckor när svullnaden har lagt sig.
Finns det någon risk för bestående biverkningar?
Ja, omkring 1/10 patienter känner av någon oönskad effekt fortfarande ett år efter behandlingen. Hos de flesta handlar det då om lätta biverkningar, men det finns enstaka fall beskrivna med mer uttalade biverkningar.
Jag har Parkinsons sjukdom, men inga skakningar. Kan jag behandlas med FUS?
Nej, vi behandlar endast skakningar med FUS.
Måste man raka av håret?
Ja, allt hår på huvudet måste rakas bort.
Jag har svårt att ligga stilla. Måste jag hålla huvudet helt stilla under behandlingen?
Ja och nej. Huvudet måste vara stilla, men vi sköter detta åt dig. Huvudet är under själva behandlingen fastsatt i en ram som håller det orörligt.
Gör FUS ont?
Nej. Normalt sett gör inte FUS ont. Enstaka patienter kan känna av viss smärta, men detta är framför allt om vi måste använda mer kraft i ultraljudet, och vi kommer då att diskutera detta med dig och varna dig. Du kan också när som helst avbryta behandlingen genom att trycka på en knapp som du håller i handen.
Hur lång tid tar behandlingen?
Med förberedelser och åtgärder direkt efter behandlingen så tar allt kanppt 4 timmar, men själva behandlingen i magnetkameran tar inte mer än 2 timmar. Under största delen av den tiden händer inte mycket sett ur patientens perspektiv, utan vi analyserar bilder och gör diverse beräkningar. Själva ultraljudsbehandlingen ges i korta intervaller om totalt några få minuter.
Får man effekt av behandlingen på en gång?
Ja, effekten är omedelbar.
Försvinner alla skakningar?
Nej, hos de flesta patienter tar man bort det mesta av skakningarna i den behandlade handen, men lite skakningar är ofta kvar.
Blir alla hjälpta?
Nej, ungefär 3 av 4 patienter har en god effekt av behandlingen på sikt. Hos 1 av 4 är effekten dålig eller ganska dålig. Hos vissa ser man detta direkt, hos andra efter en tid.
Om effekten är dålig, kan man då göra om behandlingen?
Detta bedömer man individuellt för varje patient. Hos vissa är det möjligt att försöka igen, hos andra ej.
Jag skakar i båda händerna, kan jag få behandling för båda?
Hos äldre patienter behandlar vi inte båda sidorna pga risken för balanspåverkan och andra biverkningar. Hos viss yngre kan det vara möjligt. Vi börjar dock med en sida, och har allt gått bra kan man efter ett år överväga att behandla också den andra sidan.
Jag har tidigare behandlats med DBS, men effekten var dålig. Kan jag få FUS?
FUS är inte bättre än DBS, så vi måste först avgöra varför du inte hade en god effect av DBS. I visa fall kan det vara värt att försöka med FUS, men man måste då först ta bort DBS implantaten.
Är FUS bättre än DBS?
Nej, FUS är ej bättre än DBS. De olika behandlingarna har olika för- och nackdelar och är olika lämpade för olika patienter. Titta på denna video för mer information.
Kan alla behandlas med FUS?
Nej, det finns flera skäl till att man inte kan behandlas med FUS. Den vanligaste orsaken har att göra med skallbenets täthet. Det är därför som vi behöver en datortomografiundersökning i samband med att en patient remitteras till oss.
Kan man välja mellan FUS och DBS?
Ja, de flesta patienter kan välja mellan dessa, men inte alla. Vissa patienter är bara lämpliga för den ena behandlingen. Detta måste avgöras i varje enskilt fall, men är man över 80 års ålder så är FUS det enda vi erbjuder.
Om oss
DBS Enheten vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå specialiserar sig på behandling av rörelsestörningar (Parkinsons, ärftlig tremor, dystoni), Tourettes syndrom, tvångssyndrom och andra tillstånd. Våra metoder är DBS och FUS.
Kontakta oss
Adress: Neurocentrum, DBS Enheten, Norrlands Universitetssjukhus, 901 85 Umeå
Telefon: 090 785 9140
(med knappval välj först Neuromottagning och därefter DBS Enheten)
FAQ
Har du en fråga om FUS eller DBS?
Kolla våra FAQ här